Zo straal je zelfvertrouwen uit

Biancaportret tips Leave a Comment

Een artikel over zelfvertrouwen, bijna een beetje lachwekkend dat ik dat schrijf. Vindt ik zelf, zegt dat stemmetje in mijn hoofd. Want wie ben ik nu helemaal? Wel ervaringsexpert dat wel. Niet in zelfvertrouwen, wel in onzekerheid.

 

Ken je dat ook die stemmetjes? Bij mij zeiden ze altijd:

  • Ik mag geen fouten maken
  • Alles moet goed zijn
  • Ze vinden me toch niet leuk
  • Ik ben niet zo belangrijk

Voor de ‘ik ben niet leuk’ heeft mijn leven lange tijd beïnvloed.
Wat zeggen jouw stemmetjes?

Utrechts Kracht Gilleske Yogaya BFoto prortretfotografie op locatie

Onzekerheid is zo irritant en je hebt er helemaal niets aan, het haalt je alleen maar naar beneden. Als je het denkt, straal je het ook uit. Probeer je gedachten dus om te buigen. Want jij weet dat je wel leuk bent, en dat je wel belangrijk bent, en dat iedereen fouten maakt. Zelfs die irritante klant.

 

Ken je kwaliteiten, iedereen maakt fouten en zelfs die irritante klant bedoelt het goed, echt! Ik bedenk zelf altijd wat het ergste is wat kan gebeuren en dat valt dan eigenlijk best mee. Stel je voor dat ik toch niet goed genoeg ben als fotograaf, nauwelijks voorstelbaar, maar stel, het ergste wat er dan kan gebeuren is dat ik gewoon op zoek moet naar een andere leuke job. Of wat als die opdracht niet doorgaat, nou dan waren we blijkbaar toch geen match.

Om wel zelfverzekerd over te komen, ook al voel je dat misschien niet zo, is het wel belangrijk om altijd oogcontact te maken. Soms misschien ongemakkelijk, maar eigenlijk toch ook vaak wel heel erg fijn, want dan maak je wel eerder echt contact.

 

Wat ook echt kan helpen aan het opbouwen van je zelfvertrouwen en te oefenen in het maken van oogcontact is praten met vreemden. Dan zul je zien dat mensen eigenlijk echt helemaal niet zo eng zijn, maar eigenlijk heel leuk.

 

Zeg eerst gewoon eens gedag tegen mensen die je tegenkomt op straat, kijk ze aan, glimlach en zeg ‘hallo’. Meer niet. Sommige mensen zullen niet reageren, maar sommige reageren met een glimlach en dat is al heel fijn. Als je nog iets verder wilt gaan kun je daar ook nog een opmerking bij maken als ‘leuke hond!’, ‘Koud vandaag’ of ‘Mooie jas’. Er zullen je nog meer glimlachjes en wellicht leuke reacties tegemoet komen!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *