Utrechts Kracht

BiancaKracht

Kracht is een woord wat ik ineens veel tegenkom dit jaar.
Wat betekent kracht voor mij? Lef, sterk (niet alleen fysiek, maar juist mentaal), maar ook samen doen (samen werken, samen leuke dingen, samen sterk zijn), maar ook gezondheid.

Kracht is zoveel.

Onzekerheid overheerste

Als ik naar mezelf kijk, ben ik van ver gekomen en vind ik mezelf nu veel krachtiger dan ooit.  Mijn moeder zei vroeger vaak, en nu nog steeds, “doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg”. Dat zorgde ervoor dat ik altijd graag op de achtergrond was, en niet wilde opvallen. Ik was bang dat als ik mij echt liet zien, als ik op zou vallen, dat mensen mij dan niet leuk meer zouden vinden.

15 jaar ben ik secretaresse geweest, op zich geen gekke keuze, want ook dan heb je altijd iemand waarachter je je kan verbergen. Ik regelde alles wel op de achtergrond en viel verder niet op, dat was fijn. Maar tegelijkertijd voelde ik mijzelf vaak klein, ik kon niet over mijzelf praten, dan werd ik erg onzeker en stonden de tranen in mijn ogen. Ook de fotografie was in dit opzicht weer een logische keuze, geen persoon meer om me achter te verbergen, maar wel een camera, die camera hield mijn zorgvuldig opgebouwde muurtje in stand.

Stap voor stap

Toen ik echt ging ondernemen werd ik ineens gedwongen om achter mijn camera vandaan te komen. Ik moest mezelf laten zien, vertellen wat ik kan en wat ik doe. Je snapt dat dat niet zomaar ging, geen bloed, maar zweet en tranen zijn daar zeker wel bij komen kijken. Mijn man heeft mij ook heel goed geholpen om mijn muurtje, letterlijk, steen voor steen af te breken. Telkens vroeg hij maar door, “wat voel je nu”, “wat doet dit met je”, als ik het even niet wist dan vroeg hij het de volgende dag gewoon weer. Totdat ik patronen ging herkennen, en sommige gevoelens een plekje kon geven.

Gaandeweg kwam ik erachter dat mensen het leuk vinden als ik enthousiast vertel wat ik doe, dat ik dan ook enthousiaste verhalen terugkrijg. En als ik eerlijk en open vertel over wat mij bezig houdt, dat anderen dan ook sneller open zijn. Eigenlijk betekent dat kracht voor mij, jezelf durven zijn en jezelf laten zien.

 

Afgelopen december, stond ik hier bovenop het randje van de Tafelberg en dat met mijn hoogtevrees, ook dat is kracht!

 

De kracht in jou!

Dus wil ik dit jaar op zoek naar de kracht in anderen, er zijn zoveel krachtige mensen. Mensen die helpen, mensen die klaar staan voor anderen, mensen die deze wereld een stukje mooier maken. Ik wil deze mensen vragen naar hun verhaal, en dit vastleggen.

Vorige week heb ik Rina gesproken, wij kennen elkaar uit de tijd dat we allebei nog secretaresse waren. Zijdelings ben ik haar blijven volgen en onder de indruk was ik van de dingen die ze nu doet. Een bijzondere fijne en krachtige vrouw met een heel bijzonder verhaal, binnenkort kun je haar verhaal hier vinden.

Ken jij nog bijzondere krachtige Utrechtse vrouwen? Vrouwen met een bijzonder verhaal, vrouwen die helpen, vrouwen die iets te vertellen hebben. Laat het me weten, ik ontmoet ze graag.