Utrechts Kracht: Hermine

BiancaKracht Leave a Comment

Hermine en ik kenden elkaar nog niet. Een wederzijdse kennis, Babette, heeft ons geïntroduceerd. Het was een leuk gesprek: informeel, open, veel lachen en chocolade, heerlijk! Wat Hermine typeert, is dat ze heel direct is, zo vraagt ze mij binnen 5 minuten naar mijn leeftijd.

 

Curaçao heeft een grote plaats in haar leven. Haar vader is Antilliaans en in 1963 naar Nederland gekomen. Hermine is in Nederland opgegroeid. Maar door de verhalen van haar vader en de heerlijke lange familievakanties is Curaçao onderdeel van haar leven geworden. Ook met haar gezin heeft Hermine lange tijd op Curaçao gewoond.

 

“Ik weet nog dat ik het vliegtuig uitstapte, ik was 9, en een warme föhn voelde. En daar staan dan een hoop mensen te zwaaien: mijn familie. Het gros had ik nog nooit gezien. Het was 6 weken feest en lekker eten, want iedereen kookte lekker.”

In 1997 is haar zoon geboren. Tijdens haar zwangerschap kreeg ze last van bekkeninstabiliteit. Dat ging na de zwangerschap niet over: ze bleek hypermobiel te zijn. Op dat moment veranderde haar complete wereld. Hermine werkte in kinderopvang en haar toekomstdroom was een eigen crèche en zelf een groot gezin. Haar lijf kon dat niet meer aan. 5 minuten lopen was al teveel, ze kon haar eigen kindje niet eens optillen, de klachten verergerden alleen maar.

Haar liefde om in gesprek te zijn, heeft haar letterlijk door deze periode heen geholpen. Praten kan namelijk altijd, ook liggend.

Na een lange tijd van revalidatie had ze in 2008 weer zin om iets te gaan doen en dat werd de opleiding Mediation. Een combinatie tussen psychologie, een oude liefde, en in contact komen met mensen op het moment dat het echt moeilijk wordt.

Ze gaat als ZZP-er aan het werk, leuk, maar ook heel lastig. Ze merkte dat ze vooral ze mensen hielp die al de keuze hadden gemaakt om uit elkaar te gaan, terwijl ze juist mensen in gesprek wil brengen om de verbinding te herstellen. Ze heeft toen van alles geprobeerd, zelfs spreekuren in de kroeg, alles om het wat laagdrempeliger te maken. In 2014 was ze in gesprek met een stel, over de volgende stap na hun scheiding en ze voelde al vrij snel dat dit stel eigenlijk helemaal niet uit elkaar zou hoeven gaan. Dus dat werd het nieuwe gespreksonderwerp en dat werkte. Na een aantal gesprekken waren ze nog bij elkaar.

 

“Ik dacht, oké, dit ga ik doen voor de rest van mijn leven. Hier ben ik voor: kijken of er nog muziek in zit”.

Met alle ervaring die ze toen al had in lastige conflictsituaties, ging ze het doen. Zonder opleiding voor relatiecoach, maar wel met een bak aan ervaring. Met zelfgemaakte folders bij de supermarkt had ze binnen een week haar eerste klanten.

Vanaf dat moment ging alles in een stroomversnelling: een opleiding, website, bloggen. In het begin waren het vooral kortlopende trajecten. Veel jonge stellen met kinderen die elkaar een beetje kwijt waren geraakt. Ze hielp hen vooral weer effectief te communiceren. Vaak zag ze ook een stukje van de onderliggende pijn die het probleem had verzoorzaakt, waar ze ook iets mee wilde doen. Wat volgde was een opleiding Emotionally Focused Therapy.

 

“Het is heel spannend om te doen, ik wil geen brokken maken. Je wilt mensen geen schade toebrengen of uit elkaar drijven. Ik ben er wel heel voorzichtig mee”.

 

Nog steeds heeft ze last van haar lijf. Lang zitten is niet ideaal, tijdens haar opleiding liep ze vaak heen en weer achter in het lokaal. Sport en bewegen, elke dag, heeft nu voorrang op alles. Het indelen van haar eigen agenda zorgt ervoor dat ze haar klachten goed onder controle heeft.

 

“Sinds ik dit doe, ben ik gewoon enorm happy. Het is echt heel gaaf werk!”

 

Zelf is ze komende zomer al 25 jaar samen met haar partner en ook in haar relatie heeft ze veel meegemaakt. Ze hebben op het punt van scheiden gestaan, relatietherapie gehad, en zelf ook een EFT-traject gedaan.

 

“Het is overal wel wat. Mensen geloven het vaak niet, omdat je er niet te koop mee loopt. Je ziet alleen de buitenkant. Het is nergens alleen maar mooi.”

 

Dat Hermine nu op het juiste punt in haar leven is zie ik: ze straalt. En ook ervaar ik dat het makkelijk is om met haar te praten, als ze mij tijdens de fotoshoot het hemd van mijn lijf vraagt over mijn leven.

 

Meer weten over Hermine?
http://www.liefenleedrelatiecoaching.nl/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *