Fotograaf Utrecht portretfotograaf

Ben jij benaderbaar?

BiancaLikable Leave a Comment

Inmiddels werk ik al weer ruim 10 jaar als fotograaf. De mensen die mij wat langer kennen weten dat ik daarvoor secretaresse was. De tweede plaats die een secretaresse heeft beviel mij goed en dus ook het fotograferen. Mij niet meer kunnen verschuilen achter een manager, maar wel achter een camera paste mij prima.

Maar dat klopt inmiddels niet meer.

Hoe doe je dat?

Ik kom tegenwoordig graag achter mijn camera vandaan. Ik heb geleerd in die tien jaar als ondernemer hoe fijn het is om te connecten met mensen. En nu krijg ik vaak de vraag hoe ik dat toch doe, dat mensen zich zo snel op hun gemak bij mij voelen bij mij en bij mij in de studio. Want als je niet op je gemak bent dan zie je dat op je foto.

Alles is te leren!

Ik dacht altijd dat daar geen trucje voor was, dat dat gewoon is zoals ik ben. Mensen op hun gemak laten voelen. Als secretaresse was ik al dienstbaar en ik vind het ook leuk en fijn als anderen zich op hun gemak voelen in mijn omgeving.

Maar natuurlijk is dat wel te leren. En ook zeer nodig in deze tijd, want alles draait om de juiste connecties en om het gunnen.

Het gaat om de signalen.

Zo zijn aardige mensen altijd snel te herkennen. Ze geven duidelijke signalen voor hun bereidheid om sociaal te zijn, hun communicatiekanalen staan open. Hierin zie je zelfvertrouwen, oprechtheid, vertrouwen.

Soms ben ik ook gewoon niet aardig en sta ik uit. Prima, maar dan zul je mij ook niet op een sociale bijeenkomst zien. Als ik naar een sociale bijeenkomst ga, maar ook als ik mensen in mijn studio ontvang dan gaat mijn ‘aardig’ knop aan.

En eigenlijk gaat het dan om 3 dingen:

  • Je aanwezigheid, hoe je eruitziet en hoe je beweegt.
  • Je houding, wat je zegt en hoe je het zegt.
  • Welk gevoel je anderen geeft.

Die eerste indruk

Instinctief beoordelen, ontkleden en raden we naar elkaar. En dat doen we meteen na een eerste blik. Als je jezelf niet goed kan presenteren loop je de kans dat je beleefd of onbeleefd wordt overgeslagen.

En jij?

Wanneer staat jouw ‘aardig’ knop aan? En heb jij de schakelaar al gevonden? Weet jij hoe je deze moet aanzetten, wat verander jij in je houding en mindset om toegankelijk te worden?

Laat het me hieronder weten, dan vertel ik binnenkort hoe ik dat doe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *