7 top tips om foto’s te maken met je mobiele telefoon

BiancaSmartphone fotografie 1 Comment

Je mobiele telefoon heb je altijd bij je. Een camera moet je maar net in je tas hebben gestopt. Met je mobiele telefoon kun je dus veel sneller even een foto maken als je een leuke situatie ziet.

Daarnaast kun je vaak spontaner foto’s maken, als men een camera ziet gaat men soms poseren en dat ziet er heel gemaakt uit. Bij een mobiele telefoon heb je dat veel minder. En kun je een foto met je mobiel meteen verzenden naar iemand anders of direct plaatsen op social media of je blog.

Hieronder 7 top tips om betere foto’s te maken met je mobiel:

Licht

De flits van je mobiel stelt meestal weinig voor, dus wil je een goede foto maken, zorg dan voor voldoende licht. De flits wil je echt liever niet gebruiken.

Kader

Beslis waar je een foto van wilt maken en wat daar wel en niet bij hoort. Focus je daarop en neem niet te veel van de omgeving mee in de foto. Dat maakt de foto onoverzichtelijk en onnodig druk. Als dat betekend dat je een of twee stappen opzij moet zetten om een rustigere en betere foto te maken. Dan is dat maar zo. Let er dus goed op wat er wel en niet in het kader komt van je foto.

Achtergrond

Bij het kader kijk je natuurlijk al heel goed naar alle elementen die op de foto komen. Maar stel dat je een portret maakt, let dan ook goed wat er op de foto staat achter het onderwerp. Zorg dat je model niet voor een boom of lantaarnpaal staat, dan kan het namelijk net lijken of dat die lantaarnpaal uit het hoofd groeit en dat wil je niet.

Sta dichtbij je onderwerp

Van inzoomen met je de camera van je mobiele telefoon worden de foto’s wazig en pixellig, dat wil je niet. Loop liever wat dichter naar je onderwerp voor een betere foto, op deze manier kun je ook nog beter je kader kiezen.

Focus / details

Zet slechts één onderwerp centraal op je foto (oftewel, kies één focus). Dit zorgt voor interessantere foto’s. Dus in plaats van het hele gebouw te fotograferen, zet je alleen de lamp centraal.

Vang de zonnestralen

De winter heeft nu wel lang genoeg geduurd, zon hebben allemaal nodig. Als je geluk hebt en zonnestralen ziet, pak dan snel je telefoon! Zorg er eerst voor dat de zonnestralen in het gebied van je onderwerp vallen. En zoek de invalshoek waar de zonnestralen het best te zien zijn.

Houd je lens schoon

Je bewaart je mobieltje in je tas of broekzak, daar wordt hij natuurlijk vies en stoffig. Even je lens schoonmaken kan een wereld van verschil maken.

Volgende keer ga ik het hebben over verschillende apps om de gemaakte foto’s nog mooier mee te maken.

Wat zou jij graag willen weten over fotografie apps op je mobiele telefoon?

Comments 1

  1. Hoi Bianca, ik zou graag willen weten hoe je foto’s snel kunt bewerken op de mobiele telefoon. En dat ik dan van die foto’s krijg waar bijvoorbeeld de wolken enorm uit knallen. Dank je alvast! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *