Fotograaf Utrecht - evenementfotografie - Media Plaza Jaarbeurs Utrecht

7 tips voor professionele evenement- en freelancefotografie

BiancaFoto tips

Evenementfotografie is een aparte tak van sport in de fotografie. Het is belangrijk je goed voor te bereiden op de locatie, het publiek en het soort foto’s dat de opdrachtgever wenst. Mijn specialiteit als freelancefotograaf, is evenementen- en bedrijfsfotografie. Dat betekent dat ik voor de zakelijke markt evenementen op een bijzondere manier vastleg.

Wat maakt iemand een goede evenement- en freelancefotograaf?

De onzichtbare freelancefotograaf

Tijdens een evenement probeer je als freelancefotograaf onzichtbaar te zijn, omdat je de aanwezigen op een natuurlijke en spontane manier wilt fotografen. Dat doe je door niet op de voorgrond te treden, maar juist door onopvallend door de menigte te manoeuvreren en foto’s te maken zonder dat men het doorheeft.

Scherpte/diepte

Werk met scherpte diepte in je foto’s, dus pas je diafragma aan. Zet een leuk bloemetje op de voorgrond en zorg dat er wel mensen op de achtergrond staan. Of andersom: zet een persoon scherp op de voorgrond en zorg dat de achtergrond onscherp is.

Diversiteit in je foto’s

Zorg voor verschillende perspectieven, detailfoto’s, scherpte-dieptefoto’s, overzichtsfoto’s, foto’s van groepen mensen en foto’s van individuen.

Ken de locatie

Als de locatie in de buurt is kun je voorafgaand aan het evenement al eens gaan kijken. Hoe ziet de ruimte eruit, vanaf welke kant heb je een goed overzicht, wat zijn leuke hoekjes? Kun je ergens foto’s nemen van een hoger punt?

Is de locatie niet in de buurt zorg dan sowieso dat je extra op tijd bent om dan even rustig een kijkje te nemen.

Ken het programma/draaiboek

Vraag vooraf altijd het draaiboek van het evenement op, zodat je weet wat er gebeurt, welke sprekers er komen en dus op welk tijdstip je waar moet zijn om alle belangrijke momenten van het evenement vast te leggen.

Ken de bezoekers

Vraag wie de prominenten zijn die het evenement bezoeken, als spreker of als bezoeker of in een andere rol. Ken je als freelance fotograaf deze mensen niet, vraag dan of de organisatie deze mensen tijdens het evenement even aan wil wijzen, zodat je in ieder geval deze mensen een paar keer gefotografeerd hebt.

Mensen

Mensen maken de sfeer, dus zorg dat in ieder geval 95% van je foto’s mensen bevatten. Mensen maken het evenement en de sfeer.

Als je deze tips volgt dan heb je een goed en compleet overzicht. Een paar voorbeelden van evenementfoto’s vind je hier.

Ik ben benieuwd naar jouw mening, wat vind jij belangrijk bij foto’s van evenementen?