7 regels voor een perfecte foto

BiancaFoto tips Leave a Comment

Er zijn geen regels en sowieso kan creativiteit elke regel overschrijven. Maar er zijn wel een paar richtlijnen waar je rekening mee kan houden voor de bepaling of een foto goed is of niet.

Deskundig gemaakt

Er is een groot verschil tussen onscherpte toepast door ondeskundigheid of onscherpte met een doel en dus bewust toegepast. Wat belangrijk is, is dat een fotograaf weet wat een goede compositie is en hoe je het licht kunt gebruiken.

Heeft meerdere lagen

Je moet blijven kijken naar een foto, meerdere ervaringen beleven en vragen hebben naar aanleiding van een foto. Dat is wat een foto met meerdere lagen doet.

Idee

Je hoeft niet uren na te denken voordat je een foto maakt, maar even nadenken waarom je op dat moment en op die locatie op de ontspanknop drukt is niet heel gek.

Harmonie

Volgens het woordenboek betekend harmonie overeenstemming of eendracht en dat is ook precies hoe het hier wordt bedoelt. Er zijn vele manieren waarop een foto in harmonie kan zijn. Een hele duidelijke is bijvoorbeeld kleur. Passen de kleuren bij elkaar of vloeken ze juist? Versterken de verschillende kleuren elkaar of overschaduwt de een de ander.

Geen cliché

Ook cliché heb ik in het woordenboek opgezocht: ‘iets dat al zo vaak gezegd is dat het niet veel meer betekent’. Dit is natuurlijk ook toe te passen op de fotografie en dat is iets wat je niet wit.

Dit zijn 5 richtlijnen voor een goede foto, natuurlijk zijn er veel dingen waar je rekening mee kunt houden.

Weet jij nog meer richtlijnen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *