Powerdressing voor een LinkedIn profielfoto

BiancaUncategorized

5 MEEST GEMAAKTE KLEDING MISSERS BIJ EEN PROFESSIONELE LINKEDIN PROFIELFOTO

GASTARTIKEL DOOR TRUDY NABUURS

Ken je dat gevoel? Je staat ´s morgens voor de kledingkast en overweegt wat je moet dragen voor de fotoshoot?

Na het lezen van deze blog maak jij de veel gemaakte missers nooit meer.

Wat te dragen tijdens een fotoshoot kan een struggle zijn. Zeker wanneer het om je LinkedIn profielfoto gaat. Je wil een professionele en authentieke indruk maken.  Want ook voor LinkedIn profielfoto´s geldt dat iemand binnen een fractie van een seconde een beeld, mening of oordeel over jou heeft gevormd. Op basis van die bevindingen (en je koptekst) beslissen zij of je profiel interessant genoeg is om te lezen.

In deze blog deel ik de meest voorkomende missers die mensen maken bij het kiezen van kleding voor een professionele profielfoto. 

 

VERTEL HET JUISTE VERHAAL EN ZORG DAT JE INTERESSE WEKT!

Jouw profielfoto en de kleding die je draagt vertelt een verhaal. Powerdressing voor een LinkedIn profielfoto heeft alles te maken met communiceren. De vraag is niet of je om mode of kleding geeft. De vraag is wat je bewust of onbewust communiceert met je kledingkeuze op je foto.

TIP: Jouw outfit vertelt een verhaal! Zorg dat het de juiste is en je staat meteen met 1-0 voor! Het beïnvloedt je resultaat. Het verbetert je betrouwbaarheid, je geloofwaardigheid en je GUNfactor.

Maak impact!

 

MISSER 1: HET GAAT TOCH OM WIE IK BEN, NIET OVER HOE MIJN PROFIELFOTO ERUIT ZIET?  

De grootste fout die vaak wordt gemaakt is te denken: ‘Het gaat toch om mijn kennis en kunde, niet over hoe ik eruit zie?’ Natuurlijk gaat het om kennis en kunde. Het is alleen belangrijk te beseffen dat het deel in ons brein dat beslissingen neemt op een aparte manier werkt. Dat zit zo. Ook al hebben we het niet in de gaten, onze hersenen maken de hele dag associaties waar we niet om hebben gevraagd.

Dit is een overlevingsstrategie uit een ver verleden en wordt ook wel generaliseren genoemd.

Generaliseren houdt in dat je brein binnenkomende informatie beoordeelt en groepeert. Je maakt als het ware groepjes van dingen die bij elkaar horen of een soort van hetzelfde zijn. Vervolgens plak je er etiketjes op en zet je het weg op je interne harde schijf. Dat is handig, want zo kun je de informatie heel gemakkelijk reproduceren wanneer dat nodig is.

Ik hoor je denken: ´ja, ja, dat zal allemaal wel, maar zouden we het niet hebben over mijn kleding en LinkedIn foto???’

Oké, dat klopt. Voordat ik tips geef hoe jij je het beste kunt kleden, wil ik nog even een kort testje doen.

Jouw (onbewuste) brein heeft in je jongere jaren een associatie gemaakt tussen personen, type auto´s, kleuren, modellen en geluiden.

TEST: Welk beeld heb jij opgeslagen als het gaat om een bestuurder van een rode sportauto? Wat kun je zeggen over zijn kwaliteiten, zijn persoonlijkheid?

Is die informatie anders dan de persoon die een groene Volvo bestuurt? Of de persoon die op een Harley Davidson rijdt?

Begrijp je wat ik hiermee wil zeggen?

TIP: Wil je een goede indruk maken, dan is het belangrijk om te weten hoe je overkomt. Hoe zien anderen jou? Ligt dat in lijn met hoe jij gezien wil worden?  Draag kleding die jouw persoonlijkheid en je kwaliteiten zichtbaar maakt. Het is dé manier om je publiek te laten zien wie jij bent en wat je kan.

 

MISSER 2: JE KLEDING KOMT NIET OVEREEN MET JE PERSOONLIJKHEID EN KWALITEITEN

Authenticiteit is echt belangrijk! Ik kan dit niet genoeg benadrukken. Onze kleding en de manier waarop we onszelf presenteren, zegt veel over wie we zijn en waar we voor staan.

Iedere kleur heeft een eigen uitstraling en communiceert op zijn eigen manier. De ene is niet beter of slechter dan de ander maar wel anders. Een rood overhemd straalt iets anders uit dan een geel of bruin overhemd.

Tip: Durf je KLEUR aan te passen aan je kwaliteiten en persoonlijkheid, wees authentiek en maak indruk!

Draag geen kleuren omdat anderen dat van jou verlangen. Draag wat goed voelt en laat zien wie jij bent.

ROOD: daadkrachtig – gepassioneerd – besluitvaardig
ORANJE: speels - creatief – enthousiast
GEEL: blij – creatief met ideeën – signaal (kijk mij!)
GROEN: rust – alternatief – mensenmens
BLAUW: betrouwbaar – ondersteunend – verantwoordelijk
PAARS: spiritueel – eigenzinnig – kunstzinnig
LICHTROZE: vrouwelijk – zachtaardig – lief(de)
BRUIN: aards – traditioneel – dienend
GRIJS: neutraal – beheerst – wetend
WIT: eerlijk – enlightend – precies
ZWART: krachtig – mysterieus – afstandelijk

TIP: Twijfel je over een kledingkleur? Vraag iemand die je heel goed kent: “Ben ik dit?”.

 

MISSER 3: JE STRAALT GEEN VERTROUWEN UIT

Mensen doen alleen zaken met mensen die ze vertrouwen en die ze mogen. Als je anderen wilt laten zien dat je betrouwbaar bent, zorg er dan voor dat je foto en je tekst dezelfde taal spreken. Als je foto niet overeenkomt met je tekst, veroorzaakt dit miscommunicatie.  Stel dat je een speelse en lichte outfit draagt, maar je inhoudelijke boodschap is serieus en formeel, dan kan dit misleidend overkomen.

TIP: Is je inhoudelijke boodschap formeel, draag kleding van een hoge kwaliteit, vormvaste stoffen en effen kleuren. Schrijf je dat je gestructureerd en georganiseerd bent, kies een print met dezelfde boodschap. Een blouse of overhemd met een stipje of streepje, een opstaande kraag met een rechtlijnig colbert doet het goed.

TIP: Lezen mensen op je profiel dat je dat je sociaal, open en toegankelijk bent, kies dan voor een lager contrast, soepel vallende stoffen en kleurrijke kleding of een bloemenprint.

TIP: Eigenlijk onnodig om te zeggen, zorg ervoor dat je kleding schoon, fris en goed gestreken is. Laat je outfit voor je spreken!

MISSER 4: KLEDING PAST NIET BIJ DE BEDRIJFSVOERING

Ben je een manager? Zorg dan dat je dat ook uitstraalt. Het dragen van informele kleding op je profielfoto kan je autoriteit ondermijnen. Mensen nemen je minder serieus of zien je niet als hun (toekomstige) leidinggevende.

Tip: Houd rekening met de branche, de bedrijfscultuur en je functie. Creëer een outfit die dit zichtbaar maakt. De directeur van een multinational kleedt zich formeler dan de directeur van een kinderdagverblijf. En de directeur van een kleuterschool kleedt zich waarschijnlijk minder formeel dan de secretaresse van een advocatenkantoor.

 

MISSER 5: JE KLEDING LEIDT AF

Mensen willen graag laten zien dat ze UNIEK zijn. Je moet kleding dragen waar jij je lekker en fijn in voelt, maar soms overdrijven mensen het. Laat je outfit niet alle aandacht trekken. Wanneer je outfit te luid is, niet goed past of te misleidend of suggestief is, zal het afbreuk doen aan de boodschap die je wilt overbrengen.

Kies kleding die je natuurlijke schoonheid en contrast benadrukken en ondersteunen. Over het algemeen geldt: des te hoger het contrast in kleding, des te formeler de boodschap.

TIP: Bij mensen met een hoog contrast in uiterlijk (donkerhaar en lichte huid, of licht haar en getinte huid) staat dit fantastisch en zij creëren hiermee uiterlijk balans. Een zwart colbert met een lichte blouse staat hen goed.

TIP: Is je uiterlijk contrast lager of laag (lichte huid en licht haar of donkerhaar en getinte huid) dan kom je al snel te afstandelijk over wanneer je een zwart colbert met een lichte blouse draagt.

TIP: Heb je een laag contrast in uiterlijk, kies dan niet voor een al te hoog contrast in je kleding; dit leidt af en daarnaast kom je afstandelijker over. Kies bijvoorbeeld voor donkere kleuren in ton-sur-ton combinatie.

Vind de juiste kleuren en het contrast van je uiterlijk. Jij draagt ​​je outfit, NIET andersom!

 

Maak impact!

Wil jij na het lezen van deze tips weten of de kleding voor je fotoshoot past bij hetgeen wat je wilt uitstralen?

Tijdens een zoomsessie van €30 bespreken we wat je uit wilt stralen. Je krijgt je minimaal 3 tips over je outfit en uitstraling, zodat zeker weet dat je outfit het juiste verhaal vertelt.

Vraag nu hier jouw inzichtsessie aan!

Ik help je graag, zodat je wordt gezien en op waarde geschat.

Trudy Nabuurs

Be-Uniek innerlijke & uiterlijke communicatie